Oefenen voor een trackday: wat heb je nodig om thuis te “trainen”?

Race simulators zijn geen eenvoudige computerspelletjes

Race simulators zijn ‘serious business’. Iedereen kent Need for Speed op de playstation en hoewel dit erg leuk is, is dit natuurlijk geen volwaardige simulator software. Moderne simulator games zoals iRacing of Assetto Corsa zijn door de technologische vooruitgang de afgelopen jaren enorm accurate trainingsmiddelen geworden waar ook echte racepiloten zoals Max Verstappen en Lando Norris gretig gebruik van maken.

Deze software houdt rekening met alle factoren van het rijden die je maar kan bedenken gaande van bandenslijtage tot het extra gewicht dat een volle brandstoftank met zich meedraagt. Dit maakt ze dan ook uitermate geschikt als hulpmiddel om te trainen voor trackdays. Ook kan je deze simulatoren gebruiken om nieuwe circuits te oefenen. Zo ken je het circuit al goed nog voor je bent aangenomen op een trackday op dat specifieke circuit.

simracing cars & cloudsZe dragen bij om je concentratievermogen te trainen en leren je ook om steeds de ideale rijlijn te kunnen volgen op een circuit. Ook kan je zo elke dag wat rondjes draaien op je simulator thuis, wat buiten de eenmalige aanschaffingskost gratis is, terwijl je niet zomaar elke dag even naar een echt circuit kan rijden. More tracktime makes you a better and faster driver!

PC, Xbox of Playstation voor een racesimulator?

In de laatste jaren is simracen zo populair geworden dat er ook goede simulators bestaan voor consoles terwijl dit vroeger enkel weggelegd was voor PC.

Denk aan iRacing, Assetto Corsa of Automobilista 2 voor PC, terwijl je op Xbox en Playstation terecht kan bij serieuze software zoals Assetto Corsa en Assetto Corsa Competizione.

Door de uitgebreide mogelijkheden op PC is dit nog altijd het meest aan te raden platform, echter zijn consoles intussen ook zeer geschikt voor de nodige rondjes te rijden.

playseat kopenWelke hardware heb ik nodig om te simracen?

De belangrijkste hardware is steeds het stuur en de pedalen. Er zijn ook optionele accessoires zoals een handrem of een extra versnellingspook. Daarnaast is het vaak ook aan te raden om gebruik te maken van een simrig of een zogenaamde playseat. Dit zorgt voor een correcte zithouding en zorgt ervoor dat pedalen niet kunnen wegschuiven en alles netjes gemonteerd zit op een frame, wat bijdraagt tot meer realisme in de simulator. Ook een goede gaming headset en een kwalitatieve monitor zijn natuurlijk belangrijk.

Welk stuurwiel moet ik kopen om te simracen?

Als complete beginner is het aan te raden een complete set te kopen van een fabrikant zoals Logitech of Thrustmaster. Deze wielen hebben een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding en zijn naast betaalbaar ook makkelijk aan te sluiten door de goede ondersteuning van de fabrikant.