Trackday: Wat moet je zelf voorzien? Wat voorziet de organisatie?

Welk gereedschap en accessoires neem mee op een trackday?
Op een trackday zal je mensen zien die een halve garage meesleuren vol gereedschap en ze stellen dit ook vaak graag ter beschikking van anderen, echter is het aan te raden om toch altijd zelf een aantal kleine zaken mee te brengen

Bandenspanningsmeter

Dit is een onmisbare tool op een circuitdag. Bandendruk bepaalt hoeveel grip de wagen heeft en zal ook slijtage aanzienlijk kunnen verminderen mits deze correct afgesteld is. Wanneer de auto stilstaat zal je merken dat de bandendruk stabiel is. Echter na een aantal rondjes te rijden en deze opnieuw te meten, zal je merken dat de druk aanzienlijk gestegen is. Dit komt door de hitte van de wrijving met het wegoppervlak en ook de hitte van de remschijven die ervoor zorgt dat de band opwarmt. Hierdoor zet de lucht uit en kan de band zelfs bol te komen staan. Dit zorgt voor minder grip waardoor de auto dus trager zal worden maar ook moeilijker te besturen. Het is dus enorm belangrijk om ten alle tijden de bandenspanning goed op te volgen. Zo zal je met de bandenspanningsmeter makkelijk de extra druk kunnen aflaten om opnieuw veilig rondjes te kunnen rijden.

Bandencompressor

Hoewel veel organisaties een luchtcompressor voorzien is het mooi meegenomen als je steeds beroep kan doen op je eigen luchtcompressor. Zo hoef je niet aan te schuiven in de rij en kan je altijd je bandenspanning bijregelen. Zo zal je tijdens de dag altijd de spanning moeten laten zakken door de hitte in de banden maar bij normaal rijgedrag zal de spanning opnieuw afnemen waardoor de band zelfs te plat kan staan. Het is dus heel belangrijk als je zelf met de wagen naar de trackday rijdt en erna opnieuw naar huis, dat je met een correcte spanning huiswaarts kan rijden. In dit geval is een luchtcompressor onmisbaar.

Wielsleutel/Momentsleutel

Een goede momentsleutel is ook één van de zaken die onmisbaar zijn. Zo is het super belangrijk om zeker te zijn dat de wielbouten met de correcte spanning vastgemaakt zijn. Koop daarom een momentsleutel waarbij het mogelijk is om het aantal nM in te stellen voor aan te spannen. Wanneer wielbouten te hard aangespannen zijn kunnen deze scheuren of afbreken bij hoge belasting wat catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. Daarom is een sleutel onmisbaar zodoende je zonder zorgen een hele dag veilig over het circuit kan rijden!

Helm

Elke circuit organisatie verplicht elke deelnemer, inclusief passagiers om te allen tijde een helm te dragen. Zorg dus voor een goede helm welke uw hoofd zal beschermen bij een eventueel ongeval. Indien je zelf geen helm hebt, is het bij de meeste organisaties mogelijk om een helm te huren. Indien je deze optie niet ziet bij het boeken van je trackday ticket, neem dan zeker even contact op met de organisatie. Zo kan je, indien nodig, altijd nog elders een helm huren of ergens een helm aanschaffen voor je eerste circuit evenement.

Kleding met lange mouwen

Veel circuits staan niet toe om met korte broek en t-shirt in de wagen te kruipen. Voorzie dus altijd een polo met lange mouwen en een lange broek. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.